Грција пред 200 годишнината од независноста

Грција ја одбележува 200 годишнината од прогласувањето на својата војна за независност против отоманското владеење како најава за истиот милениумски јубилеј од нејзината независност.

Ова е можност да ги разгледаме и процениме овие два краја на живеење како слободен народ. – рече премиерот Киријакос Мицотакис обраќајќи се на настанот во Концертната сала во Атина.

Иницијативата “1821 – 2021” е можност повторно да се запознаеме со нашето колективно минато дозволувајќи и на нашата татковина да се реорганизира себе си на домашен план и да го реформулира својот идентитет под современи термини во Европа и во светот. – истана Мицотакис.

Грчката држава се покажа како пионерска низ целата бурна историја. Кога династиите владееле над Европа и Франција се обидела да ја основа својата република во 1870 година грчкиот крал се помирил дека треба да биде само репрезентативна фигура. – додаде Мицотаљкис.

Бевме тестирани преку тешки неуспеси. Ние се издигнувавме низ војна и мир. Ние ја претворивме малата отоманска провинција во модел на Балканскиот полуостров. – рече тој.

You must be logged in to post a comment Login

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР