Во Црна Гора над 50.000 луѓе излегоа на улица

Во главниот град на Црна Гора пеш стигнаа припадници на старите црногорски племиња Кучи – Мерниќи – Бјелопавлиќи – Братоножиќи и останати.

По неколку часа пешачење – некои и по 50 километри пристигнаа пред Храмот на Христовото воскресение на како што информираат светските агенции најголемиот собир досега во Подгорица и дека на него има околу 50.000 луѓе.

Атмосферата е убава. Многубројни литии тргнаа уште синоќа некои утринава и во текот на денот од разни краеви на Црна Гора. Соборени се рекорди во должината на литиите а ќе биде урнат и рекордот за масовност. Црна Гора на најубав начин ја брани својата вера прадедовска. – аналитичарот Лука Радоњиќ.

Отец Предраг Шќепановиќ рекол дека пред Соборниот храм во Подгорица пристигнале десетици илјади луѓе.

You must be logged in to post a comment Login

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР