Грција планира 20 нови центри мигранти

Со капацитет да примат од 500 до 2000 лица во осум различни периферии во Грција грчката Влада планира да изгради 20 нови центри за бегалци и мигранти.

Станува збор за центри кои ќе функционираат на поразличен начин од веќе постоечките – ќе бидат за лицата кои имаат право на азил и ќе ја имаат карактеристиката на т.н. “контролирани” објекти.

На влезот на центрите ќе бидат поставени електронски рампи а секој од бегалците ќе има електронска карта со посебен баркод за влез и излез од објектот со цел да се избегне актуелната ситуација во која нема контрола кој влегува и излегува од камповите.

Пелопонез – Крит – централна и северна Грција – Епир се регионите што веројатно ќе се изградат новите центри.

Конкретниот план на владата ќе се разгледа на утрешниот состанок на министерот за миграција и азил Нотис Митарас – заменикот министер за одбрана и национален координатор за бегалското прашање Алкивиадис Стефанис и министерот за внатрешни работи Такис Теодорикакос а целта е конечните одлуки за 20-те нови центри да се донесат најдоцна до крајот на месецов.

Грчката влада веќе најави дека на островите сегашните кампови ќе се затворат а ќе изградат нови затворени центри.

You must be logged in to post a comment Login

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР