Коронавирусот “збриша” 420 милијарди долари од берзите во Кина

Кина се обиде да се врати во секојдневието по продолжените новогодишни празници но стравот од неизвесноста од ширењето на новиот коронавирус тешко ги погоди берзите каде акциите загубија 420 милијарди долари од основниот фондов индекс.

Инвеститорите распродаваа акции и јуани а трговијата на берзите требаше да биде прекината поради уривање под прагот што се смета дека е почеток за паника.

Масовното обезвреднување се случи и покрај тоа што Централната банка на Кина соопшти дека ќе “инјектира” 175 милијарди долари за ликвидност во финансискиот сектор.

Покрај тоа властите објавија дека сите основни производи ќе бидат загарантирани и дистрибуирани преку централна мрежа за контрола на тие производи. Со преземање активности надвор од производството на овие производи им беше дозволено на фирмите да ги продолжат слободните денови во име на здравствената сигурност.

Бројот на починати во Кина во епидемијата на новиот коронавирусот до вчера нарасна на 362. Во Кина се регистрирани вкупно 17.205 заболени

You must be logged in to post a comment Login

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР