Светски ден за борба против ракот

Околу осум милиони луѓе секоја година во светот умираат од рак. Се проценува дека бројот на случаи со рак и смртните случаи од таа болест двојно ќе се зголеми во следните 20 до 40 години информираат од Здружението “Борка – за секој нов ден” кое денес ќе го одбележи Светскиот ден за борба против ракот.

На одбележувањето ќе присуствуваат министерот за здравство Венко Филипче – директорките на клиниките за радиотерапија и онокологија, хематологија и за детски болести Нино Васев – Ирина Ставридис и Наташа Најдановска Аплулоска волонтери на Здружението “Борка” и пациенти.

Светскиот ден на борбата против ракот се одбележува  на 4 февруари, на иницијатива на Унијата за меѓународна контрола на ракот (UICC) која има за цел да се помогне да се спасат милиони и да се спречат смртни случаи секоја година со зголемување на свеста и едукација за ракот и придобивање на влади и поединци од целиот свет да преземат акција против болеста.

You must be logged in to post a comment Login

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР