Гутиереш на комеморацијата за 25 годишнината од масакрот во Сребреница

Генералниот секретар на Обединетите нации Антонио Гутиереш изјави во Њујорк дека во јули ќе присиствува на комеморацијата во Сребреница кога ќе се одбележува 25-годишнината од злосторството.

Да – ќе одам. Мислам дека е значајно да се отиде и да се покаже потребата Сребреница никогаш повеќе да не се повтори.

Со загриженост ги гледаме случувањата во Босна и Херцеговина и мислиме дека мораме да тргнеме во правец на помирување и да се бориме против говорот на омраза. – рече Гутиереш одговарајќи на прашање на прес конференција во ОН на која зборуваше за плановите за 2020 година.

Генералниот секретар на ОН наведе и дека неговата екипа веќе е во контакт со властите во Босна и Херцеговина во врска со организацијата на настанот.

You must be logged in to post a comment Login

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР