Викендов ќе имаме супер месечина

Доколку сте љубител на гледање на небото, проверете дали во вашиот распоред следната недела имате внесено дека следува супер месечина. Во раните утрински часови на 9 февруари на небото ќе се појави супер месечина.

Полната месечина се појавува на небото кога Месечината е на спротивната страна на Земјата во однос на сонцето што значи дека нејзината површина е целосно осветлена. Во исто време Месечината ќе биде многу близу до нашата планета што значи дека ќе се појави поголема и посветла на ноќното небо.

Супер месечината ќе се појави во раните утрински часови на 9 февруари а најинтензивна ќе биде во 08:33 CET.

Месечината ќе биде полна околу три дена од петок вечер до понеделник наутро правејќи го овој викенд цел викенд полна месечина. – рече Гордон Џонсон од НАСА.

Племињата кои живееле во северо источниот дел на Соединетите држави го нарекоа Снег или Бура од Месечината поради обилните снежни врнежи што се типични за овој дел од годината.

You must be logged in to post a comment Login

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР