Деца на возраст од 5 до 10 години веќе имаат свои мобилни телефони

Повеќето деца на возраст од седум години веќе поседуваат мобилен телефон а просечното дете поминува околу три часа на ден преку Интернет што претставува благ пораст од минатата година.

Студијата за детска возраст од Агенцијата за детски активности открива дека 47% од децата на возраст меѓу пет и 10 години сега поседуваат мобилни телефони што е за 38% повеќе од лани.

Повеќето деца имаат мобилен телефон на возраст од седум години.

Децата стануваат зависни од нив при што повеќе од половината од анкетираните признаваат дека “секогаш спијат со мобилен телефон до нивниот кревет”. Покрај тоа преку прашање колку деца имаат пристап до Интернет преку телефон е откриено дека 71 процент од корисниците го користат својот мобилен телефон за пристап до Интернет.

Времето што децата го поминуваат преку Интернет продолжува да се зголемува со текот на годините при што просечното дете поминува околу три часа на ден на Интернет што претставува благ пораст од минатата година.

You must be logged in to post a comment Login

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР