Димитров-Петричек: Без оглед на одлуките на Советот, Северна Македонија продолжува по патот кон ЕУ

Заменик претседателот на Владата задолжен за европски прашања Никола Димитров имаше видео средба со министерот за надворешни работи на Чешка, Томаш Петричек.

„ Чешка практично го штити интегритетот на пристапниот процес во ЕУ. Без оглед на одлуките на Советот, Северна Македонија продолжува по патот на приближување кон ЕУ и во претстојниот период од големо значење би била зајакната билатерална соработка во однос на експертиза и техничка помош главно во областа на економско управување, социјална политика, земјоделие и искористување на европските фондови, вклучително и преку инструментите ТАИЕХ и Твининг за јакнење на институционалните капацитети“, истакна Димитров.

Министерот Петричек ја потврди посветеноста на Чешка на евроинтегративниот процес, потврдувајќи го нивниот став дека првата меѓувладина конференеција меѓу Северна Македонија и ЕУ треба да се случи што е можно побрзо.

На средбата се разговараше и за билатералната соработка и можностите за нејзино унапредување.

„ Донациите и поддршката од Чешка се од големо значење за Северна Македонија, особено во овој период кога се справуваме со последиците од пандемијата, а покрај тоа добредојдена е и партнерската поддршка во нашите заложби да ја донесеме ЕУ дома“, истакна Димитров.

„ Чешка е спремна да го понуди своето искуство и експертиза за прашања од доменот на регионалната соработка и добрососедски односи“ порача чешкиот МНР.

You must be logged in to post a comment Login

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР