Како да го спасите мобилниот телефон ако ви падне во вода

Понекогаш се потребни само неколку капки вода или пак, самата зголемена влажност на воздухот за да му предизвикаат проблем на вашиот мобилен телефон. Секако, најдобра опција е да го однесете на сервис, но што би требало да направите ако треба веднаш да реагирате? Погледнете ги следниве 10 трикови кои ќе ви помогнат да го „оживеете“ вашиот мобилен телефон доколку тој се потопи во вода.

1. Извадете го што е можно побрзо од водата и исклучете го. Таа продира во деловите на телефонот за само неколку секунди. Значи, немојте да го вклучувате сè додека не сте целосно сигурни дека телефонот е сув. Освен тоа, водата во телефонот може да предизвика и краток спој.

2. Штом ќе го извадите од вода, тргнете ги и заштитниот капак и батеријата. Ова ќе помогне да го намали ризикот за уништување на внатрешното струјно коло. Внимателно избришете го телефонот и неговата внатрешност со хартиена или мека крпа.

3. Извадете ја сим картичката. Избришете ја со сува крпа и оставете ја да се суши сè додека и телефонот не биде целосно спремен за употреба.

4. Доколку имате правосмукалка при рака, искористете ја за да ја вовлечете и исушите водата од телефонот. За да се ослободите од преостанатата влага, оставете воздухот од правосмукалката да ја исуши секоја страна од телефонот по 20 минути. Немојте да заборавите да го вртите телефонот и немојте да ја држите правосмукалката премногу блиску до него, бидејќи статичкиот електрицитет може да предизвика додатни проблеми.

5. Немојте да користите фен за коса за да го исушите телефонот, дури ни на најслаба брзина. Воздухот од фенот за коса само ќе ја турне водата подлабоко во уредот, што е посебно опасно за основните електрични компоненти на телефонот. Воедно, топлиот воздух може и да растопи одредени делови од него.

You must be logged in to post a comment Login