Црна Гора ќе им дава двојно државјанство на Србите

Црна Гора, по 12 години, најпосле би можела да им дозволи на своите граѓани двојно државјанство – црногорско и српско, истакна премиерот Здравко Кривокапиќ.

Информацијата тој ја сподели на својот профил на Твитер:

„Голем број граѓани кои со години живеат во Црна Гора, а не добиле државјанство од нашата земја заслужија тоа прашање конечно да се реши. Владата на Црна Гора во следниот период ќе го реши овој проблем“, истакна Кривокапиќ.

Законот за црногорско државјанство од 2008 година не дозволува двојно државјанство – црногорско и српско. Како образлоижение на законот беше наведена заштитата на црногорскиот идентитет.

Претходната влада стравуваше и дека ваквиот потег би можел да доведе до тоа во Црна Гора да има повеќе граѓани со српско отколку со црногорско државјанство, а со тоа и промена на политичката сцена.

На другите нации во Црна Гора не им е забрането двојно државјанство.

You must be logged in to post a comment Login