Франција го укина полицискиот час, подобрена здравствената состојба во земјата

Полицискиот час е укинат во Франција оваа недела, 245 дена по неговото влегување во сила. Насекаде на територијата, сега е можно слободно движење по 23 часот. И индикаторите се зелени во земјата, каде во последните 24 часа има 2.624 нови пациенти и 22 смртни случаи, јави дописникот на МИА.

Помеѓу крајот на носењето на маската надвор и укинувањето на полицискиот час скоро насекаде во Франција, неделата е обележана со значително намалување на здравствените мерки. Имено здравствената состојба значително се подобрува секој ден, а податоците од болниците го докажуваат тоа уште еднаш: притисокот врз болничките служби продолжува да опаѓа, со 1.703 пациенти Ковид-19 во одделенијата за интензивна нега, покажуваат бројките од Јавно здравство Франција. Во петокот ги имаше 1740 година. Тоа е најниско ниво од октомври минатата година.

Само 24 пациенти со тешка состојба од Ковид 19 биле новопримени во одделенијата за интензивна нега. Како индикација, претходниот ден беа 53. Франција сега има хоспитализирано 10.531 лице поради Ковид-19, наспроти 10.738 во петокот. Само 102 лица се примени таму во изминатите 24 часа, наспроти 171 во петокот.

Стапката на инциденца во Франција продолжува да опаѓа, паѓајќи под 30 случаи на 100 000 жители, првпат од 17 август 2020 година.

Покрај тоа, здравствените власти соопштија дека 22 лица починале од болеста во изминатите 24 часа. Ова е половина од петокот (50 смртни случаи). Вкупно, 110.724 лица починаа од Ковид-19 од почетокот на епидемијата во земјата.

Од почетокот на кампањата за вакцинација во Франција, 31.964.313 лица примиле барем една инјекција (т.е. 47,7% од вкупната популација и 60,9% од возрасната популација), а 16.209.689 лица добиле две инјекции. (24,2% од вкупната популација и 30,9% од возрасната популација), според привремените податоци на Министерството за здравство. Во последните 24 часа се администрирани 547.849 инјекции. Конечно, 18.175.104 лица го завршиле циклусот на вакцинација.

You must be logged in to post a comment Login