Словачкиот гувернер се соочува со 5 годишна затворска казна поради подмитување, тој негира

Гувернерот на словачката централна банка и член на Управниот совет на Европската централна банка (ЕЦБ), Петер Казимир, е обвинет за поткуп, но ги отфрлил обвинувањата и најавил одбрана против обвиненијата.

Повикувајќи се на неколку неидентификувани извори, медиумската компанија www.aktuality.sk објави дека Казимир е обвинет во случај поврзан со наводниот поткуп на поранешен шеф на даночната управа, кој е обвинет во неколку други случаи и соработувал во истрагата.

Според www.aktuality.sk, Казимир е обвинет дека на шефот на даночната управа му донел околу 50 илјади евра мито поврзани со одредени даночни постапки кои не се објаснети подетално. Од извештајот не е јасно од каде се наводните пари, забележува Ројтерс.

Адвокатот на словачкиот гувернер Ондреј Муларчик за Ројтерс потврдил дека Казимир е обвинет за поткуп и дека ќе поднесе жалба на одлуката. Тој е обвинет, според словачкото кривично право, со затвор до пет години.

Муларчик не дал детали за случајот.

Во изјавата испратена по е-пошта по објавувањето на медиумскиот извештај, гувернерот ги отфрлил обвинувањата.

„Не се чувствувам виновен за ниту едно кривично дело“, рече гувернерот, кој ја презеде функцијата во 2019 година и дотогаш бил министер за финансии. Тој бил назначен од левичарската партија СМЕР и бил на функција од 2012 до 2019 година.

Шефот на даночната администрација бил назначен од гувернерот во 2012 година, и тој останал на функцијата до 2018 година.

“Фактичката состојба наведена во одлуката е невистинита, а објаснувањето не содржи докази што го потврдуваат тоа. Немам информации ниту сум свесен дека сум го прекршил законот и немав интерес да влијаам на каква било постапка”, рече Казимир.

Портпаролите на државниот обвинител вклучен во случајот не биле веднаш достапни за коментар. Централната банка одбива да ја коментира изјавата на Казимир, а словачката влада не одговорила веднаш на барањето за коментар.

Европската централна банка (ЕЦБ) одбила да коментира за случајот. Словачка е членка на еврозоната, а Казимир е член на Управниот совет на ЕЦБ.

Членовите на Управниот совет може да бидат отстранети ако бидат прогласени за виновни за сериозни кривични дела или ако властите утврдат дека има доволно докази дека се вмешани.

Во 2018 година, Летонија му забрани на гувернерот да ја извршува функцијата и го спречи да присуствува на состаноците на ЕЦБ, откако државниот обвинител го обвини за примање мито, што гувернерот го негирал.

ЕЦБ потоа ја тужела Рига на суд, тврдејќи дека ја нарушила независноста на централната банка. Европскиот суд на правдата пресудил во корист на ЕЦБ и ја принудил Летонија да го врати гувернерот, бидејќи не биле пронајдени доволно валидни докази за корупција, потсетува Ројтерс.

You must be logged in to post a comment Login